marți, 21 martie 2017

Privirea..

     Treizeci de arginți – mult.. puțin.. am fi tentați să  credem că acesta a fost prețul pentru care omul Isus a fost vândut. Cei ce-L urmau atunci aveau ei înșiși un preț de plătit, cel al renunțării la sine, oare cât a fost acest preț pentru Simon, e mai mare acest preț Simon de treizeci de arginți?
 
     Cât ai fi fost gata să plătești Simon pentru a nu trece prin experiența negării legăturii ce o aveai cu Isus? Cât ai fi fost gata să plătești pentru a nu trece prin acea zdrobire sufletească? Cât ai fi fost gata să plătești pentru a nu fi nevoit să stai rușinat, un trădător, în fața Iubirii, recunoscand in inima ta ca ai fost josnic, trădând nu doar pe Isus ca Domn, dar trădându-L ca și prieten, și toate acestea.. în fața unei slugi..


     Treizeci de arginți e un preț mic, față de cât ar fi dat apoi Petru pentru a nu trece prin acea situație apăsătoare, pentru a nu fi nevoit să vadă privirea unui prieten trădat, rușine, vinovăție apăsare, regret.

     Dar, atunci.. cum de unul dintre cei ce se odihneau la umbra Celui Atotputernic I-a socotit valoarea în argint? Să fie oare numai atât? Împreună cu omul Isus,  Iuda și-a vândut și Mântuitorul, și-a vândut și  relația personală cu Dumnezeu, și-a vândut destinul ce îl avea în  Christos, moștenirea.. și-a vândut de fapt întreaga lui existentă, întreaga lui viață, nu pe Domnul, căci pe Domnul îl pierduse demult pe drum.
   
      Treizeci de arginți era valoarea lui Iuda, nu a Lui Christos, Mielul Lui Dumnezeu, El nu are preț decât pentru cei ce nu-L cunosc cu adevarat, dar el.. el nu avea de unde să stie lucrul acesta, el.. el nu întâlnise privirea Lui Isus ca și Petru, exact în momentul în care a văzut cât de josnice pot fi pornirile inimii unui om, mai exact, a lui însuși, și mai exact, a mea, poate și a ta..

     Unul L-a vândut pe Domnul, s-a vândut și pe el, pentru un preț în argint..

     Altul ar fi dat poate greutatea sa în  aur, pentru a nu-i zdrobi inima Lui Isus, prin acea trădare; nu poți ști prețul până nu stai tu însuți rușinat de faptele tale, și  vezi că trădarea rănește inima Lui, și totuși privirea.. ce o fi fost în acea privire? Ură, mânie, sete de răzbunare? Nuuuuu! Acestea nu ar fi atins niciodată inima unui om în modul în care a fost atins Simon. O lacrimă a vazut Simon, - “mă doare gestul tău Simon”! - și dragoste, ce combinație!


     Tu cum reacționezi la trădare? În ciuda durerii ce îți lovește inima, mai găsești puterea să iubești?

     Ai fost vândut, sau ai vândut tu însuți.. pe treizeci de arginți ai orgoliului personal, arginți ai mâniei, arginți ai fricii, ai falsei tale liniști sufletești.

     Ai vândut? Acum ai argintul în mână și poți merge liniștit să-ți trăiești viața, arginți îți va ajunge o vreme de acum, apoi se va termina și vei fi pierdut totul. Chiar daca vei încerca, ca și Mica să-ți umpli casa de idoli cu prețul argintului, crezând că te ascultă Tatăl Luminii când tu te pleci în fața lor, vei fi pierdut totul deja.. degeaba mai aduce acum Samuel jertfă împreună cu tine Saul, ca să-ți acoperi neascultarea, în fața poporului rămâi neprihânit, dar pe Domnul l-ai pierdut deja, demult.

     Ai fost vândut? - ai harul să fii părtaș suferințelor Mielului Lui Dumnezeu, lucru ce te face și moștenitor al bogăției harului Său.


     Dar, privirea.. trebuie s-o întâlnești, trebuie să cazi in fața Lui plângând, trebuie să vezi că trădarea ta doare, trebuie să te simți rușinat de bunătatea Lui nemăsurată, odată, și apoi nu vei mai fi rușinat niciodată, nu, nicicând nu-ți va mai fi rușine de Isus, niciodată nu vei mai dorii să ascunzi că El este prietenul tău, și tu al Lui, nu te vei mai ascunde după nici o perdea, ci, te vei arăta tu însuți la lumină, și vei fi văzut; niciodată nu vei mai putea fi prizonier nici măcar în închisoare, chiar și  de acolo asemeni lui Pavel și Sila, tu vei evada în Cer printre gratii aducând plin de bucurie laudă Mielului împreună cu sfinții.

     Aceasta este Viața în Libertate, ce nu poate fi îngrădită de nimic, nici bucuria nici pacea, nici dragostea nici bunătatea.. dar nu poti cunoaște bucuria laudei în încercare până nu ai întâlnit Privirea..
Atunci, tu, și toate ambițiile tale vei înceta să  exiști, și va exista El  prin tine.

     Lumea rămâne uimită văzând ce poate face El în și printr-un  om, dat Lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lege și Fărădelege

          Evanghelia după Matei abundă în relatări frumoase, minunate, dar deseori suntem robi viziuni unui pastor sau învățător ce predi...